Европа

Евродепутатите се опасяват от нарушения на върховенството на закона в Гърция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Свободите и гражданските права в Гърция са застрашени от неразрешено използване на шпионски софтуер срещу журналисти, граждански активисти и опозиционни политици, но също така от неоправдани съдебни производства, концентрация на медиите в ръцете на няколко големи собственици, скандали за корупция и злоупотреба със средства от ЕС.

Поради тези и други причини Европейският парламент поиска от ЕК да проучи обстоятелствата около спазването на върховенството на закона. Резолюцията бе одобрена с 330 гласа "за", 26 "въздържал се" и 254 "против".

 

Гърция е демокрация. Гръцкият народ не вярва на тази история, ние знаем, че Гърция е демократична страна. Да, имаме проблеми, както всички останали страни членки. Но парламентът трябва повече да внимава, когато търси вълк в кошарата по въпроси, свързани с върховенството на закона.

Анна-Мишел Асимакопулу – евродепутат от ЕНП, Гърция

Други законодатели обвиняват за това положение управляващата в Гърция партия "Нова демокрация", която е част от ЕНП.

 

Едно от нещата, които разбрах, е, че много зависи от поведението на правителствените ръководители в Европейския съвет. Ако си добро момче или момиче, като Мицотакис и Мелони, те оставят на мира, можеш да правиш каквото си поискаш у дома. Можете да атакувате и подкопавате върховенството на закона, колкото искате. Европейската комисия и Европейският съвет няма да кажат нищо. Но ако сте като Орбан, който създава проблеми, те ще станат много по-критични и няма да го търпят.

Софи Ин'т Велд – евродепутат от "Обнови Европа", Нидерландия

В резолюцията се отчита, че има постигнат напредък от гръцкото правителство по някои от разглежданите въпроси, но се отправя призив към Европейската комисия да проучи дали е оправдано да започне процедура за върховенство на закона, която води до замразяване на европейски средства.