Европа

Служители на "Луфтханза" спряха работа за 27 часа

От Euronews България Euronews България

Наземният персонал на самолетната компания "Луфтханза" прекрати работа на пет големи германски летища, което накара авиокомпанията да отмени стотици полети. Синдикатът планира тази предупредителна стачка да е с продължителност 27 часа. 

Служителите в “Луфтханза” днес показват, процесът не може да продължи, особено когато работодателят демонстрира пълен отказ от преговори. Затова ни трябва тази стачка.

Марвин Решински, говорител на синдиката ver.di

От компанията заявиха, че ще могат да изпълнят най-много 20% от планираните полети. Билетите за вътрешни пътувания в Германия могат да бъдат обменени за ваучери за железопътен транспорт.

Най-голям проблем е за нашите хиляди клиенти, които не могат да спазят планираните си уговорки.

Михаел Нигеман, главен директор “Човешки ресурси” на “Луфтханза”

Добре е работниците да отстояват правата си. Често обаче засегнатите са обикновените хора, които може да са спестявали много месеци за полет, който не може да се осъществи сега.

Клаудия Кестел-Санчес, пътуваща за Доминиканската република

Целта на синдикатите е увеличение на възнагражденията с малко над 12%, или средно с най-малко 500 евро на месец. Те настояват то да обхване близо 25 000 служители, включително персонал за чекиране, обслужване на самолетите и поддръжката. Едночасови или еднодневни „предупредителни стачки“ са обичайна практика в Германия.