Свят

Африкански оркестър завладя фестивала във Вербие

От Euronews България Euronews България

Швейцарският курорт Вербие е домакин на най-прочутия фестивал на класическатата музика в света. Тук си дават среща утвърдени майстори и изгряващи млади таланти. 

Всяко лято от 30 години насам, курортът е домакин на фестивала "Вербие", който поставя концертите под открито небе, класическата музика и нейните млади таланти под светлината на прожекторите.

Красиво е... хората оценяват нашата музика и са много приветливи. Тук е толкова красиво - това е новият ни дом.

Иман Джуко, учител по музика

Тази година музикалната група от Уганда, "Brass for Africa" е хедлайнер на събитието. 

Ние трябва да се представим добре, защото представляваме не само Уганда, но и цяла Африка. Също така, нашите ученици, които се учат от нас не само да свирят, но и на житейски уроци... те са много въдхновени - "нашите учители са в Швейцария и правят невероятни работи там... Всичко е чудесно!

Иман Джуко, учител по музика

Музикантите от "Brass for Africa" отиват във Вербие заради своята любов към музиката, но същото така за да представят своята страна и своя континент.

Тяхното участие във фестивала е възможност групата да представи по свой, оригинален начин част от богатите музикални традиции на Африка.

"Brass for Africa" е неправителствена организация, която преподава музикални и житейски уроци на над 2000 деца и млади хора в Африка - в Уганда, Руанда, Либерия... всички, които сме тук, сме учители и преподаваме всяка седмица.

Набакуза Сумая, музикант 

"Brass for Africa" искат да покажат на своите ученици, че музиката няма граници.