Свят

Пациенти поискаха намаляване на количеството на лекарствата за рак

От Euronews България Euronews България

Пациенти с онкологични заболявания и техните лекари се противопоставиха на тежките странични ефекти на високите дози лекарства. За разлика от други болести, разработването на лекарства за рак се фокусира върху намирането на така наречената "максимална поносима доза". Изследователите увеличават дозата в ранните проучвания, за да определят най-високата възможна, която пациентите могат да понесат. Това разбиране работи при химиотерапията, но не е задължително да се прилага при по-новите лекарства за рак. 

Джил Фелдман от 15 години живее с рак на белите дробoве. 

 

Започнах да приемам пълната доза и в рамките на осем седмици свалих над 15 килограма. Имах рани и хронични инфекции. Чувствах умора постоянно.

Джил Фелдман, онкоболна

Според Джил производителите на лекарства трябва да проучат възможностите за по-ниски дози още в началото на изследователския процес.

 

Опитваме се да се отдалечим от универсалния подход в онкологията, при който се дават лекарства за химиотерапия. Те може да са ефективни при определени заболявания, но не се обръща внимание на опитите за персонализиране на лечението спрямо отделния пациент.

Тимъти Яп, разработчик на лекарства

Чрез програма, наречена "Проект Оптимус", Американската агенцията за контрол на храните и лекарствата настоява производителите на лекарства да включат повече пациенти в ранни изпитвания за определяне на дозата, за да получат по-добри данни за това кога по-ниските дози могат да подействат.

 

Да оцелееш не е единствената цел. Искам да живея.

Джил Фелдман, онкоболна

Американското дружество по клинична онкология планира проучване, което ще сравни две стратегии - започване на лечение с пълната доза, а след това намаляването ѝ при странични ефекти, или лечение с по-ниска доза, която постепенно да се увеличи, ако пациентът се подобрява.