Общество

Андрей Янкулов, юрист: Парламентарна комисия по казуса с "Нотариуса" е наложителна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Създаде се много сериозен публичен шум и медийте бяха шумни по въпроса с убийството на Мартин Божанов с прякор "Нотариуса", има много какво да се анализира по този случай. Да се постави под плътен контрол действията на МВР и да се търси по-сериозни доказателства по случая. Затова дейността на подобна парламентарна комисия е абсолютно наложителна. Това заяви в ефира на PrimeTime правният експерт от "Антикорупционния фонд" Андрей Янкулов. 

"Най-сигурният знак, че е имало някаква форма на прикриване на това лице, на практика институциите не си причиниха обследване на публикуваната от нас информация по случая. На най-сериозните въпроси трябва да се търси отговор от разследващите, тоест от прокуратурата", посочи Янкулов. 

Според него "остава неясно как и дали е разследван Божанов". 

Не знаем какво се случва и с бившия шеф на столичното следствие - Петър Петров, допълни Янкулов. "Антикорупционният фонд" направи свое разследване и за Петров.

Имаме нов изпълняващ функциите главен прокурор, но той не може да бъде "брандиран" като нов човек за системата, защото беше заместник на бившия главен прокурор - Иван Гешев. "Не бих подходил с големи очаквания към работата на институциите от посечените вече случаи", каза Янкулов. "За да стане това трябва да има желание и воля. Ключовият въпрос е дали ще се случат тези неща", допълни той. 

Целия разговор във видеото.