Икономика

Банков експерт: Очакваме до края на годината лихвите по кредити да скочат с 10%

От Euronews България Euronews България

След решението на ЕЦБ за увеличаване на основния лихвен процент с 50 базисни пункта - някои банки у нас вече реагираха. Други още не са - очакванията обаче са за повишаване на лихвите по кредитите и депозитите. Темата в "Добро утро, Европа" коментира Екатерина Кирилова, директор "Продажби" и член на УС на Съвета на жените в бизнеса. 

Очакванията към момента са повишенията по лихвите на за депозитите да са минимални, обясни Кирилова.

Свидетели сме на доста различно поведение на банки в близки до нас страни - например в Румъния, базовият лихвен процент скочи до нива почти 7% и лихвите по депозитите са 5%. Но всички ние знаем, че вдигнат ли се лихвите по депозитите, това неминуемо води и до вдигане на лихвитите по кредитите. Така че, ние ще пипаме предпазливо.

Екатерина Кирилова, банков експерт

Относно кредитите, тя обясни, че ще бъдат увеличени лихвите по евровите кредити, по-предопазливи ще са действията към кредитите в лева.

Очакванията ни са, че до края на годината лихвите по кредитите ще скочат с около десетина процента.

Кирилова обясни, че размерът на увеличението зависи от ценоообразуването на базовия лихвен процент във всяка една банка.

Експертът обясни, че в момента мерките на ЕЦБ са насочени основно към ограничаване на "кредитния апетит" в условията на инфлация. Очаква се следващата година да започне спад в нивата на инфлацията, така че ще е нужно време. Затова се върви в посока ограничаване на потреблението.

Съветът, който Кирилова даде на потребителите, е никога да не вкарват всичките си спестявания само в един финансов инструмент. Диверсифицирайте, категоричен е банковият експерт.

Вижте целия разговор във видеото.