Ела в...

Ела в... Омодос

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Следващата спирка от нашето приключение е село Омодос. Пътят преминава през живописни пейзажи, планински райони и селца. Прекрасните каменни къщи създават уникална атмосфера. Дегустираме прочутото кипърско вино Командaрия, а в традиционна таверна опитваме автентични кипърски ястия – типичното сирене халуми на скара и други невероятни специалитети. Всичко това разказано накратко, което ще изживеем през този един ден на острова на Афродита.

От древни времена Омодос е известен със своето превъзходно грозде и вкусни вина. Според преданието виното с отлично качество и сладка миризма Афамес, получило името си от едноименната планина, която се намира източно от селото, е причината островът да бъде завладян от пияния султан Селем II за да може да има това прочуто вино в избите си. Тук се произвежда прочутата Commandaria - десертно вино с вкус, толкова богат, колкото и неговата история. Първоначално се смята, че е получил името си от рицари кръстоносци през 13-ти век, но за първи път е направен преди 5000 години.

Според легендата крал Ричард Лъвското сърце на Англия бил толкова завладян от командарията, че на сватбата си я провъзгласил за „виното на кралете и кралят на вината“. Също толкова поразен от опияняващия алкохол бил френският крал Филип Август, за когото се казва, че го е обявил за „Апостола на вината“.

 

Още любопитни истории вижте във видеото!