Европа

След масовата стрелба: Въведоха нова система за сигурност в Карловия университет в Прага

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На 21 декември миналата година Философският факултет на Карловия университет в Прага беше подложен на безпрецедентно нападение от въоръжен мъж, който уби 14 души, рани други 25, след което се самоуби. Това нападение разтърси цялото общество и доведе до необходимост от основен преглед на сигурността. Университетът, основан от Карл IV през 1348 г., е един от най-старите в Европа и сега търси най-добрия начин да предотврати повтаряне на подобни трагедии.

Карловият университет разполага с почти 190 сгради, някои от които са съвсем нови, завършени миналата година или ще бъдат завършени тази година. В същото време имаме сгради на няколкостотин години, като например историческият комплекс Каролинум от XIV век.

Ота Слама, мениджър по сигурността на Карловия университет

Мерките за сигурност трябва да бъдат гъвкави, за да могат да бъдат адаптирани към всяка сграда.

„Системата за ранно предупреждение, която Карловият университет тества в момента, може да изпраща SMS-и, да се обажда на телефоните в дадено населено място и да задейства едновременно евакуация или блокиране, т.е. да предоставя информация на всички в населеното място как да действат в дадения момент“, обяснява Слама.

След това се поставя допълнителен акцент върху правилната реакция на кризисните щабове във фазата след евентуална атака.

Конкретни мерки за повишаване на сигурността около държавата трябва да бъдат представени от министъра на вътрешните работи на правителството в края на юни.

 

Иржи Сканцел, Euronews, Прага