Политика

БСП сезира КЗК заради мобилните оператори

От Euronews България Euronews България

БСП внася сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с искане да се произнесе дали мобилните оператори, които прилагат еднакви клаузи, не създават пречка пред правилата за свободна конкуренция. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на партията Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Вторият сигнал във връзка с по-високите цени е до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които одобряват общите условия на договорите на мобилните оператори.

„Искаме да има държава, защото има органи, има начини това да бъде спряно, да се променят условията в тези договори“, обясни Нинова.

В отговор на нейния въпрос какви мерки ще предприе правителството за защита на потребителите, за да ограничи злоупотребата с монополно положение на мобилните оператори, Денков отговори, че предстои правителството да влезе в разговори с телекомите.

Премиерът отбеляза, че контролните институции трябва да следят да има правила как се сключват тези договори.

„Уговорено е. Ще направим разговори с ръководството на тези оператори, да им обърнем внимание, че това е лоша икономическа практика. Тя създава напрежение. Те самите не са заинтересовани да я поддържат. Ще говорим и със съответните контролни институции да бъдат по-активни в тази посока“, обясни Денков.