Политика

Депутати от ПП-ДБ настояват за мерки срещу „произвола“ на телекомите

От Euronews България Euronews България

Депутати призоваха регулаторите да предприемат действия срещи мобилните оператори заради поредното увеличение на цените на услугите им. Ивайло Мирчев и Мартин Димитров от ПП – ДБ обявиха, че ще подготвят законови промени, за да спрат подобно вдигане на таксите, но е нужна и КЗК, която да противодейства на подобни, според тях, картелни действия.

Това, което видяхме от мобилните оператори, е страшно обезпокоително. Инфлацията в България е една и съща, не може единият оператор да иска 9,5% увеличение, а другият 4% увеличение на цените

Мартин Димитров, народен представител от ПП – ДБ

Според Димитров едностранната промяна в цените на мобилните услуги е провал на регулирането.

„За последните три години КЗП за нелоялни практики е наложила обща глоба на всички мобилни оператори от 544 000 лв. На 68 глоби средният размер на глобата е 8000 лв. С такива глоби не могат да се променят и санкционират нелоялни практики“, каза още депутатът, цитиран от БТА.

„Регулаторите ще бъдат сменени, след като имаме механизъм за това по какъв начин ще стане“, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Според него първо трябва да има нормативни промени и след това персонални смени. Регулаторите не работят в полза на обществото и не подобряват конкурентната среда в България, смята той.

„Аз го разбирам, че той е притеснен, тъй като става дума за конкурентната среда в страната“, каза Мирчев по повод коментара на Кирил Петков от ПП-ДБ за придобиването на „Булсатком“ от „Юнайтед груп“, Нормално е да е притеснен, тъй като КЗК не работи, каза Мирчев.

От Комисията за защита на конкуренцията излязоха с позиция след изявлението на Кирил Петков за работата ѝ. От регулатора изразяват сериозното си притеснение от думите на Петков, които според тях "представляват опит за сериозна намеса в дейността на комисията и в независимото упражняване на правомощията ѝ".

Оттам допълват, че подобни изявления показват непознаване на процедурите, в рамките на които комисията работи, и изразяват тенденциозна невярна оценка за дейността и изпълнението на правомощията ѝ. Същевременно, въпреки недоволството на политици и предупрежденията на експерти, че се заформя монопол, Комисията е разрешила компанията „Юнайтед груп“, която е собственик на „Виваком“, да купи и „Булсатком“.

По-рано днес „Юнайтед Груп“ (United Group) също изпрати позиция до медиите по повод изказването на Петков. „Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса "Булсатком“. На 31 януари г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка. Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган“, се посочва в позицията.