Общество

Криминалист за разстрела на Мартин Божанов: Това е едно класическо поръчково убийство, извършено след подготовка

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Показните убийства, които се случват у нас, са процес, който не може да бъде пресечен толкова лесно. Дори да нямат връзка помежду си, тези събития показват, че в ъндърграунда постоянно се пренареждат пластове и се сменят водещи групировки. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ криминалистът Иван Савов.

Той коментира, че времето, избрано за покушението над Мартин Божанов-нотариуса е избрано внимателно и е било най-доброто за извършване на покушението.

 

Това се случва в тъмната част на денонощието, дава възможност на извършителя да се оттегли сравнително лесно под прикритието на тъмнината. Мястото е избрано така, че да е в близост до главна пътна артерия, която може да изведе човека извън София. Това, че се е случило пред семейството му показва, че физическият извършител е подходил доста хладнокръвно – говорим по-скоро за професионалист, който го прави за пари. Това е едно класическо поръчково убийство, извършено след подготовка.

Според Иван Савов извършителите са се подготвили, като са следили жертвата си определено време, за да научат навиците му. Той е категоричен, че подобен тип престъпления не се разкриват лесно.

„Говорим за човек, който е обучен и знае какво прави, той знае как работи полицията. Една от версиите е тази, която беше представена от бившия вътрешен министър Бойко Рашков за връзки на убития с магистрати и хора в съда. Другата версия е за лична вендета, извършена от някой, който е пострадал от дейността на т.нар. Нотариус, който всъщност се оказва, че е обикновен измамник“, коментира още криминалистът.

Целия разговор вижте във видеото.