Европа

Колона от трактори блокира ключова магистрала около Париж, ЕК предложи отстъпки за земеделците

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки френски земеделски производители продължиха с блокадата си на основен път, водещ към Париж. Те паркираха тракторите си на магистрала А6, която се намира само на няколко километра от летището и най-големия пазар на храни в Европа. Полицията, включително бронирани автомобили, е разположена, за да ги спре да не се влизат във френската столица. Някои от протестиращите обаче заплашиха да се насочат към Белгия, ако властите откажат да ги пропуснат.

Междувременно изпълнителната комисия на Европейския съюз обяви плановете си да предпази фермерите от евтиния износ от Украйна и да им позволи да използват някои земи, които са били необработени поради екологични причини. Плановете все още трябва да бъдат одобрени от държавите членки и парламента, но те представляват внезапна и символична отстъпка.

Ние сме в постоянен контакт със земеделските производители в цяла Европа. Никога не бих се осмелил да говоря от името на общността на фермерите. Бих искал само да ги уверя, че правим всичко възможно, за да се вслушаме в техните опасения.

Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия:

Протестиращите казват, че става все по-трудно да изкарват доходите, нужни за приличен живот, от своите полета, оранжерии и стада. За тези, които са в най-тежко положение, това е дори и невъзможно. Цените на енергията скочиха с началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 г. от страна на Русия. Тези проблеми засегнаха сериозно земеделските стопани, които разчитат на трактори, комбайни и друга техника, която изразходва много гориво.