Европа

Радев от Чехия: НАТО и ЕС да се фокусират върху източния фронт

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Bulgaria Elections 21325748160060 Румен Радев Снимка: АР

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държава. Руши и утвърденият международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с чешкия президент Милош Земан, предаде БТА.

 

Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг.

Румен Радев, президент на България

"Призивите за прекратяване на нападенията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици както за двете ни страни, така и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим е да се ангажираме повече е с нашата стратегическа автономия и с енергийната си независимост", каза още Радев.

Той призова да се балансира между санкциите и интересите на всяка отделна държава.

 

Важно е санкциите, които налагаме да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да сме изключително внимателни, като отчитаме спецификите на всяка една страна.

Румен Радев, президент на България

"Трябва да сме внимаваме с кризите, които предизвиква войната. Защото продоволствената криза, която води до нови мигрантски вълни, енергийна криза с нарушени доставки и галопираща инфлация", изтъкна той.

И Радев и Земан споделят тезата, че постигането на климатична неутралност за двете страни не е възможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика, посочи държавният глава. "Не трябва да не допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи, ядрена енергетика и тн", посочи Румен Радев.