АвтоФест

Авто Фест, 26.01.2024 г.: Тестваме цялата гама в С сегмента на Renault и обновения Fiat 500Х

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Renault C сегмент

 

Чудили ли сте се кои са най-продаваните автомобили? Отговорът у нас и в Европа е категоричен - тези от C сегмента. Нещо повече, т. нар. Golf клас (кръстен на смятания за родоначалник VW Golf) бележи непрекъснат ръст в продажбите през последните години. Но автомобилните производители не спират да разширяват неговите рамки и ако досега се смяташе, че това е компактен хечбек, то вече тук навлязоха подкатегории като SUV-C сегмент, купета и всякакви други форми, а смятаните за традиционни седани и комбита малко по малко биват измествани. Нормално - производителите отговарят на търсенето.

Renault също отговарят на търсенето с цели три модела в C сегмента. За сега. Два от тях са републикански шампиони - Renault Austral стана „Кросоувър на годината“ в България за 2023-а, а новият Megane E-Tech, който вече е само и изцяло електрически, победи в екологичната категория на конкурса на българските автожурналисти. В организирания регионален тест компания им правеше и обновената Arkana, която е и шампионът по продажби на французите в обсъждания сегмент с над 170 000 продадени бройки от 2021 г. насам. Интересен момент при крос-купето е, че макар като габарити да е поместено в С сегмента, всъщност се вози на разтеглената платформа на Clio от В сегмента. Обновяванията тук са малко, но ефектни - новият дизайн на логото на компанията, по-ефектна предна решетка, изградена от множество мини емблеми на Renault, чувствително подобрен интериор, особено с щедрото използване на алкантара в най-високото ниво на оборудване, което вече се казва Esprit Alpine и замества досегашното R.S. Също както и при Clio хибридната система E-Tech предлага с 5 к.с. сили повече от досега или общо 145. В общи линии комбинацията от атрактивен дизайн и достъпна цена няма как да не е обречена на пазарен успех и Arkana го доказва.

Най-голямо внимание по време на теста обаче отделяме на Austral. Просто е най-подходящ за дългия преход от София до Свиленград с просторния си салон, комфортно возене и прилична мощност. На отиване скачаме на най-мощната версия - самозареждащ се хибрид с 200 к.с. На връщане пък изпробвахме нехибридната му версия с 1.3-литров бензинов двигател със 160 к.с., която не отстъпва осезателно нито по динамика, нито по разход на гориво и може да ви накара сериозно да се замислите дали си заслужава да броите над 10 000 лв. отгоре за хибрида. Не сме се объркали, знаем, че и тя е снабдена с мека хибридна технология, но тя вече е толкова разпространена, че все едно да уточняваме, че колата има и 4 гуми.

На място в Свиленград ни очакваше и електрическият Megane E-Tech. Самият факт, че не участваше в същинския тест от София, който се състоя основно по магистралата, е достатъчно показателен. На тези тестове има стройна организация и програма с точни часове, за които електрическата мобилност все още не е готова. Иначе той си е супер - изглежда добре, с което не много електромобили могат да се похвалят, просторен и модерен е отвътре, пъргав и приятен за каране с неговите 220 к.с. и незабавен въртящ момент от 300 Нм (има го и във версия със 130 к.с. с 40 кВтч батерия). Но дори и с по-голямата си батерия от 60 кВтч, с която французите обещават пробег до 454 км, няма как да вземе магистралното разстояние от София до Свиленград, без поне една по-дълга спирка за зареждане. А реалният живот няма време да чака електрическата мобилност да влезе в неговото темпо.

От тук накъде ли? През тази година се очаква още един, непознат до момента модел на Renault, наречен Rafale. Дали той ще е нещо като купе версия на Austral или ще прескочи С сегмента, отивайки в D, предстои да разберем.

 

Fiat 500X

 

Има ли нещо по-модерно от ретрото в момента? Ако говорим за автомобили, може би само SUV-тата. Тоест Fiat 500Х звучи като формулата на успеха, съчетавайки дизайна на възродената икона Cinquecento, който спасява Fiat от фалит през 2007 г., с формите на компактно SUV.

Но да видим какво ново при модела, излязъл на пазара през 2014 г. Задвижващата конфигурация вече е изцяло нова и комбинира 1.5-литров турбобензинов двигател с мека хибридна технология и 7-степенен автоматик с двоен съединител. Не е лесно да се обясни какво ви дава тази мека хибридна система. Производителите казват, че имате по-добра динамика заради електрическия бууст и по-ниска консумация на гориво, тъй като ви гаси мотора малко по-рано на светофарите от обикновена старт-стоп система, поддържайки електрическите системи на автомобила докато ДВГ-то си почива. Но и двете подпомагания са трудно доловими, защото дават отражение в много малка степен както за динамиката, така и за икономията. Има ли смисъл? За вас като клиенти по-малко, отколкото за производителите, които са принудени да отговарят на все по-строги еконорми.

1.5-литров двигател в последните години направо си се приема за голям, особено в този сегмент. Благодарение на турбото пък имате и приличен въртящ момент за бензинов мотор - 240 Нм от ниски обороти, които автоматикът употребява умело и ви кара да се чувствате спокойни при изпреварване. Тягата няма да ви въодушеви особено, но в никакъв случай няма да ви липсва. Разходът е чудесен - между 5-6 л според производителя, около 7 в реалността, но колата беше чисто нова и неразработена, а условията - зимни.

Разбира се, тази ретро визия е способна да развълнува предимно женската аудитория, заради „сладурското“ излъчване. При 500Х обаче практичността не е паднала в жертва на формите. Пространството на втория ред седалки е достатъчно, а багажникът е с приличния обем от 350 л, което прави колата и приемлива и за семейна.

Cool факторът е пренесен и вътре. Оформлението на интериора е подчертано „закръглено“, кореспондирайки с външния дизайн и получавате задължителните за подобна кола декорации като сребристо арматурно табло с надпис 500, лъскава централна конзола, лъскави кръгли бутони и др. подобни. Мултимедията също изглежда ретро, но в не особено ласкавия смисъл на думата, с мъничкия си екран и компромисна резолюция. Но пък при наличието на кабел, ви позволява да ползвате Apple CarPlay и Android Auto. Добро впечатление в тестовата кола, която беше оборудвана с пакет „Спорт“ правеше алкантарата по волана и над информационното табло, както и червените шевове.

Като цяло впечатленията ни от колата са основно положителни. Подходихме с едно на ум заради популярното клише за надеждността на италианските марки. Разбира се, за двудневен тест на чисто нов автомобил, няма как да го потвърдим или отречем, но 500Х го преборва безапелационно, получавайки отлична оценка на продължителния тест на немското издание Auto Bild. След 100 000 км пробег автомобилът не отчита нито една сериозна повреда, нито някакви осезателни следи от износване на интериор и екстериор. Освен това е чудесно замислен, отваряйки собствена ниша в наводнения сегмент на компактните SUV-та с ретро визията си. Реалният му конкурент е само MINI, но то се води премиум марка и е на осезатено по-висока цена. Базовият Fiat 500X започва от 46 хил. лв. с еднолитров мотор с 3 цилиндъра и 120 к.с. мощност, а мекият хибрид, който ви представихме - от 55 хил. Все още моделът се предлага и с 1.3-литров дизел, чиято цена започва от 50 хил. лв.