Свят

Протест в Тел Авив поиска смяна на властта

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди протестиращи се събраха в Тел Авив на антиправителствена демонстрация с призив към ръководството да подаде оставка. Членове на семействата на заложници, държани в Газа от бойци на Хамас, и на жертвите от 7 октомври говориха по време на демонстрацията, призовавайки за смислени действия. Повече от 130 души все още се намират в плен. Семействата им обявиха, че ще засилят протестите си през идващите седмици, с цел да окажат по-голям натиск върху правителството си да постигне споразумение с Хамас. 

 

Господин премиер, вие сте този, който саботира шанса да ги върне живи. Вие сте този, който забавя и, който лъже семействата и обществеността. Вие сте този, който клевети нашите посредници в преговорите. Вашето време изтече!

Ноам Дан, братовчедка на заложник

 

Между израелската полиция и протестиращите избухнаха леки сблъсъци. Демонстрацията включваше и шествие към Министерството на отбраната. Силите за сигурност, включително конна полиция, се опитаха да блокират част от тълпата по маршрута им. Някои от протестиращите бяха задържани. От своя страна Хамас заяви, че ще освободи заложниците само в замяна на прекратяване на войната и освобождаване на голям брой палестински затворници, държани от Израел.