Свят

Обществени здравни центрове в САЩ се грижат за пациенти без застраховка

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Един на всеки 11 американци разчита на обществени здравни центрове, за да получи рутинна медицинска помощ, социални услуги, а в някои случаи и прясна храна. „Плаза дел Сол“ е един от обектите, управлявани от Градски план за здравеопазване. Тези така наречени федерално сертифицирани здравни центрове служат като критична предпазна мрежа за хора с ниски доходи от всички възрасти.

Ние сме обществен здравен център, който предоставя грижи за 30 милиона души в цялата страна. Около 10% от населението на Съединените щати получават грижи в центрове като нашия.

д-р Матю Къшър – лекар от здравен център Плаза дел Сол

Федерално сертифициран здравен център е институция, която предлага услуги за всички, които нямат здравна застраховка. Ние им осигуряваме преглед и лечение.

9 от 10 пациенти на здравни центрове живеят на или под 200% от федералната линия на бедност, по данни на Администрацията за здравни ресурси и услуги на САЩ.

От 2012 г броят на хората, получаващи грижи в тези места, се е увеличил с 45%. Чрез сайтове за услугите, които предлагат, центровете достигат до над 15 000 общности във всеки щат и територия на страната.

Пациентите смятат тази клиника за градска забележителност, за убежище на общността. Знаят, че могат да дойдат тук. Да получат услугите, от които се нуждаят. Предлагаме всякакъв вид грижи, особено в областта на психичното здраве.

д-р Аклема Мохамад – лекар от здравен център Ел Нуева Сан Хуан

Центровете обслужват хора, които нямат други възможности: новопристигнали мигранти, жители на отдалечени селски общности, такива, загубили работата си, а с нея и здравната си осигуровка.

Тези заведения винаги изпитват недостиг на персонал и постоянно се конкурират за лекари, специалисти психолози, медицински сестри и стоматолози. Бюджетите винаги са първостепенна грижа.

Но въпреки всички проблеми обществените здравни центрове се опитват да подобрят качеството на своите услуги и достъпа до първична медицинска помощ за всички уязвими групи.