Европа

Риск за реколтата: Сушата тревожи фермерите в Европа

От Euronews България Euronews България

Европа се изправя пред едно от най-горещите лета в историята си. Сушата на континента поставя в риск голяма част от реколтата. На фона на инфлационната криза, приходите на фермерите намаляват, а цените за крайните потребители се увеличават в много европейски страни.

Португалските ябълки и круши от сорта "Роша" понасят тежестта на новата реалност. Овощните градини са изсъхнали и голяма част от плодовете вече са развалени.

Плодът изгаря и вече не струва нищо! Това ще трябва да се изхвърли... за нас, фермерите, това е значителен спад в доходите.

Педру Бернардеш, фермер

Горещините изгарят тонове плодове в Португалия, особено в западната ѝ част, близо до столицата Лисабон. Прогнозиран се спад между 30 и 40% в производството на круши и ябълки.

В Румъния картофите поскъпват заради продължаващата суша. В централните окръзи е валяло твърде малко, а зеленчуците изискват много вода, за да узреят. Фермерите твърдят, че тази година производството ще бъде много по-ниско от обичайното.

Досега сушата е засегнала над 70 000 хектара земеделска земя в 14 окръга. Най-малко една трета от страната е изправена пред този проблем.

Държавата призовава гражданите да използват по-малко вода, тъй като тя е необходима за производството на електроенергия.