Euronews Primetime

Пламен Абровски, ИТН: Трябва да подпомагаме земеделците според обема на производство

От Георги Колев Георги Колев Редактор

При нас има едно строго правило – експертът си е експерт, защото си знае това, което трябва да се направи, а политиците, тази които ужким разбират от всичко, те говорят.

Така депутатът от ИТН Пламен Абровски, който е и председател на Комисията по земеделие, отказа да коментира изтеклия запис на Христо Иванов от парламента.

По темата мога да кажа само едно, ако прочетете внимателно Конституцията и закона, ще видите, че там пише, че председателят на антикорупционната комисия се избира, а не се назначава. Има огромна разлика между това да назначиш един човек и да избереш най-добрия, каза Абровски.

Той допълни, че винаги са били диалогични и причината за излизане от коалицията е било нарушаването на коалиционното споразумение. В отговор на въпрос дали са станали по-диалогични в последните дни от страх, че при следващи избори може да не прескочат 4% бариера, Абровски каза, че и на предишните избори са паднали, но не са се сринали.

С един куршум отстреляхме два заека, пък каза той по повод на промените за подпомагане на земеделските производители. „От една позволихме на Министерство на земеделието да разпредели допълнителен директен ресурс към земеделските производители за справяне с икономическата криза. И от друга страна позволихме на министерството да извади тези пари от програма за развитие на селските райони, където се очакваше около 40 млн. загуба“, обясни Абровски.



Земеделските производители трябва да търсят ефективността и да си отговорят на въпроса защо произвеждат толкова скъпо.

Идеята ни е да се промени начина на подпомагане на производителите – колкото повече произвеждат, толкова повече да получават, обясни той.

По повод на „Капитан Андреево“ Абровски каза, че вече няколко месеца слушаме как държавата си е върнала контрола на границата от мафията. „Отидох на „Капитан Андреево“ и видях, че това, което те говорят не кореспондира на 100% с истината. Не може да обвиняваш БАБХ за каналите, които без „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ няма как да се случат. Но те се фокусираха само върху една точка на граничния контрол, а той е свързан в една голяма верига“, каза депутатът. И допълни, че никога не е отдавано на частник да прави фитосанитарен контрол. Единственото, което онази лаборатория е правила е да извършва една услуга – лабораторен анализ.

Вижте целия разговор във видеото.