Общество

Лекар: Недоверието във ваксините се увеличава, а така се понижава колективният имунитет на българите

От Euronews България Euronews България

Цялостният ваксинационен процес в България е проблем, но и в целия Европейски съюз. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ доц. д-р Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в Университетска болница „Лозенец“.

Според лекаря нарастващият брой на случаи от болни от морбили е проблем, но за заболяването отдавна има ваксина. Тази ваксина повишава имунитета, който е не само индивидуален, а и колективен.

Този колективен имунитет, за да може да се създаде в обществото, ваксинационното покритие трябва да бъде над 95% сред населението. Когато този процент падне, пада и колективният имунитет. Така вероятността за избухване на локални взривове от морбили или епидемии в страната се увеличава.

Доц. д-р Йорданка Узунова обясни, че в страната ни ваксината срещу морбили се прави в двукратен дозов режим, като първата доза се поставя на 13-месечни бебета, а втората доза – на 12 години. Проблемът през последните години, но не само с ваксината срещу морбили, а и с други инфекциозни заболявания е, че ваксинационното покритие пада.

Още след 1999 г. ваксинационното покритие пада, а се увеличава недоверието във ваксините. За първото полугодие на миналата година статистиката на Министерство на здравеопазването показва покритие от около 83-84%, което е ужасяващо, коментира още лекарят.

Цялото интервю вижте във видеото.