Европа

В Англия заработи суперхъб за зареждане на електроавтомобили

От Euronews България Euronews България

Нов център за зареждане в Англия осигурява места за 42 електрически автомобила, включително най-бързите зарядни станции, налични в света в момента. Те могат да презаредят едно електрическо превозно средство за по-малко от 30 минути. 

Съоръжението се намира в Редбридж, дом на огромен автопарк на Оксфорд. Уникалното в случая е, че в този суперхъб са включени в експлоатация два вида батерии.

Първите с ванадиев поток осигуряват по-малка изходна мощност, но са по-слабо податливи на разлагане и са подходящи за управление на ежедневните пикове в електропреносната мрежа (когато търсенето е много високо). 

Вторият тип са литиево-йонните батерии, точно като тези във вашия лаптоп или електрически автомобил. Те могат да осигурят 10 пъти по-голяма изходна мощност (50 MWh) от ванадиевите батерии, но имат ограничен живот в зависимост от броя цикли на зареждане/разреждане.

Контейнерите за литиево-йонни батерии изискват климатични модули, за да ги поддържат охладени и да предотвратят риска от пожари.

Намираме се в Енергийния суперхъб в Оксфорд. Това е решение за хибридни батерии, комбинация от батерии с ванадиев поток и литиеви батерии. Първата в света хибридна комбинация. Мястото предоставя две решения за мрежата – едното й дава достатъчно мощност, за да се справи с търсенето в пиковите часове за автомобилите или за домашна консумация. Другото, което прави, е балансиране на честотата. Всяка секунда от всеки един ден системата трябва да балансира и батериите си вършат работата фантастично в тази посока.

Нийл О'Брайън, председател на Invinity Energy Systems 

Хибридната акумулаторна система осигурява достатъчно енергия за 139 000 къщи на час. Но основната цел е зареждането на електрически превозни средства, чието производство непрекъснато се увеличава в последните десетина години.

Предвижда се, че Великобритания ще се нуждае от 13 GW запаси на батерии до 2030 г, за да се справи с новите изисквания за електроенергия.