Европа

Германия преживява най-дългия протест на машинистите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германия преминава през най-дългата стачка в историята на железопътния оператор „Дойче бан“. Машинистите стачкуват в продължение на 6 дни, като на практика блокират почти изцяло трафика.

Една от основните точки на спора е искането на Съюза на германските машинисти (GDL) за намаляване на седмичното работно време от 38 на 35 часа за работещите на смени без загуба на заплащането. „Дойче бан“ е готова да приеме незадължителен модел с 37 часа труд на седмица.

Предложението съдържа същото споразумение за заплатите, което сключихме с 18 други железопътни компании в Германия. Сега зависи от г-н Зайлер дали ще продължим да стачкуваме.

Филип Грамс – машинист и говорител на синдиката GDL


„Дойче бан“ се е опитала да предотврати протеста до последния момент, предупреждавайки за катастрофални последици за икономиката.

 

6-дневната стачка на Ге Де Ел има огромно въздействие върху икономиката. Действията на синдиката нанасят удар на икономиката в Германия и Европа. Загубите вече се усещат в товарните превози в Европа.

Аня Брьокер – говорител на „Дойче бан“


Стачката започна във вторник за товарните влакове и сутринта в сряда за междуградските и регионалните влакове, обслужвани от „Дойче бан“.

Засегнатите пътници изпитват смесени чувства.

Движението на влаковете е силно затруднено до следващия понеделник.