Общество

Детска писателка от Украйна пред Euronews Bulgaria: Ако не спечелим ние, злото ще победи

От Euronews България Euronews България

Мисията на моята книга е да помогне на децата да осъзнаят страховете си и да ги приемат. И другата ми цел е да науча родителите как да помогнат на децата си в този процес, как да ги подкрепят.

Това заяви пред Euronews Bulgaria украинската писателка Катерина Егорушкина, чиято книга „Приказки за смелчаците от Орехова гора“ наскоро излезе на български.

Тя разказа, че войната в Украйна е направила украинците по-смели.

„Извън целия този страх, станахме по-смели. Нямам време за отлагане сега, защото това време е на цената на животите на украинските войници. В средата на юни пътувах до окупирани градове и села близо до Киев. Видях ужасяващи разрушения и записах свидетелствата на хора, които са преживели всичко това. Не можех да го направя преди, защото нямах толкова смелост в сърцето си преди“, каза Егорушкина.

Тя посочи, че се справя с войната като се осланя на ценностите си - любов, честност, приятелство, правото да бъдеш себе си.

Освен това вярвам, че светът ще ни помогне да спечелим тази война. Защото ако не спечелим ние, злото ще победи.

Катерина Егорушкина, украинска писателка

„Понякога е по-лесно да говоря с дъщеря си за войната. Друг път е много трудно, защото в новините виждаме жертви, ранени“, отбеляза Егорушкина.

„Тя започна да ме пита за тези неща още от първите дни. И опитвам да ѝ обяснявам всичко по различен начин. Казвам ѝ: Представи си, че искаш да говориш на твоя език и някой ти казва, че твоят език не съществува, твоите приятели, твоята нация не съществуват, твоята култура не съществува. Всички знаем за Киевска Рус и как руснаците са откраднали нашите земи и са разрушили нашите културни паметници. Сега разрушават нашите музеи, библиотеки и университети. Дъщеря ми е изумена от тази наглост, защото ние сме научени да уважаваме културата на другите народи“, разказа украинската писателка.

Тя сподели, че героите в книгата ѝ „Приказки за смелчаците от Орехова гора“ помагат на читателите да намалят страховете си по здравословен начин.

„И след всяка история можете да видите какъв е съветът на мъдрата Сова към децата и към родителите. Така че всеки път рецептата за победа на страха е различна - зависи от ситуацията“, каза писателката.

Тя заяви, че подготвя и нова книга, която е започнала да пише след началото на руската инвазия на 24 февруари.

„Моят роден град е близо до Киев. Тогава видях руски хеликоптери от терасата си и никак не беше лесно. Но дъщеря ми продължаваше и продължаваше да пита и това ме накара да опитам да обясня какво се случва на езика на децата. Така се появи книгата "Принудителна ваканция". В нея, като в дневник едно 10-годишно момиче описва дните и чувствата си през първите две седмици на войната. Украинските деца по това време обикновено са в пролетна ваканция, но тази година те излязоха в принудителна ваканция заради войната. Книгата съдържа съвети на известната украинска психоложка Светлана Роис за това как да се справим със стреса по време на война. А илюстрациите са много красиви и са почти готови“, разказа тя и уточни, че се надява скоро книгата да бъде издадена в Украйна, Европа и Америка.

Целия разговор с Катерина Егорушкина вижте във видеото.