Общество

Юрист: Новите конституционни съдии могат да встъпят в длъжност, дори и Радев да не присъства

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Дори президентът да не се яви за клетвата на новоизбраните членове на Конституционния съд, решаващ е техният избор от Народното събрание. Тоест, те могат и са длъжни в седемдневен срок да встъпят в длъжност от техния избор.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ адвокат Михаил Екимджиев.

„А това дали ще присъстват президентът, председателят на Народното събрание и на двете върховни съдилища, е по-скоро някаква церемония за тържествено завършване на фактическия състав на тяхното встъпване в длъжност“, добави той.

Така че е напълно възможно те да участват при разглеждането на тези, може би вече три дела, по които има жалби срещу техния избор, и ако можем да съдим от изявленията на Десислава Атанасова, тя няма нито морални, нито юридически скрупули да не участва и да не гласува в това.

адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Екимджиев подчерта, че важното при встъпването в длъжност на новите съдии е те да положат клетва пред Конституционния съд.

„Ако възникне спор, няма орган, който да го реши. Президентът няма към кой орган, няма съд, няма Конституционен съд, към който той да се обърне“, посочи адвокатът.

„Така че, те ще встъпят в длъжност и това ще остане просто да си чешем езиците по телевизионните студия“, допълни той.

Пълни профани, юридически, биват назначавани в този най-висш съд и заради тях дори се лансира нелепата опорка, че той не е съд. Конституционният съд е висш съд, в който ние, гражданите, като суверен, даваме нашите избраници в парламента тогава, когато те се отклонят от обществения договор и приемат закони, противоречащи на Конституцията“, подчерта юристът.

 

Целия разговор вижте във видеото.