Политика

Президентът и адвокати застанаха срещу избора на новите конституционни съдии (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES (1) Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Държавният глава сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии, с което бяха избрани Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за членове на КС от квотата на парламента.

В мотивите си президентът припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

„Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата. Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция“, се казва още в съобщението.

„Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания“, посочват от президентството.

 

Адвокати поискаха парламентът да отмени избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

 

От адвокатурата у нас също изразиха негативна позиция. 14 от общо 27 адвокатски съвета в страната излязоха с общо становище, с което призовават Народното събрание за "разум, морал и отговорност" и отмяна на решенията от 19 януари, с които Атанасова и Белазелков бяха избрани за конституционни съдии. В позицията си те заявяват, че реализирането  подобен избор би опорочило по непоправим начин дейността на Конституционния съд. 

 

Реакции на политическите партии

Не закъсняха реакциите на парламентарно представените партии. От ГЕРБ призоваха Румен Радев  да не оказва натиск върху независимия Конституционен съд. 

"Президентът за пореден път показва, че търси конфликт с Народното събрание, за да отслаби стабилното парламентарно мнозинство", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян.

Коментар дойде и парламентарната група на "БСП за България". Социалистите припомнят, че те са гласува "против" избора на двамата конституционни съдии и призоваха президента да блокира избора, тъй като това, според тях, е правилното решение.

Радев да подаде оставка днес и да си основе проекта, призова председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Моето мнение е, че президентът се страхува обаче да излезе като лидер на тази партия. Пак ще сложи някое „бау-бау” отпред,  както го е правил досега и ще се скрие”, каза още Пеевски. Той настоя държавният глава да реши дали е „цирково куче” на Корнелия Нинова, или ще става лидер на партия.

„Според мен той се страхува да основе партия, защото се страхува за имунитета си”, добави председателят на ПГ на ДПС.