Политика

Избраха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Депутатите избраха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента. Беше решено те да са с 9-годишен мандат вместо 7, както гласи решение на Конституционният съд, което влиза в сила от утре.

Десислава Атанасова беше изпратена на крака и със аплодисменти. Другия избран, кандидатът на ПП-ДБ Борислав Белазелков също благодари на депутатите, макар и от кулоарите.

И двамата кандидати бяха атакувани преди гласуването в пленарна зала от опозицията по време на близо 3-часовия дебат. Атанасова защото е политически обвързана, а Белазелков заради професионални грешки.

Опозицията нападна ПП-ДБ заради подкрепата им за Десислава Атанасова. А ГЕРБ и ДПС избраха кулоарите за да защитят качествата на двамата кандидати.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че БСП ще сезира Конституционния съд заради приетия текст за 9-годишен мандат на новоизбраните членове.

„Това противоречи на решение на Конституционния съд от само преди 2 дни, нарушават се конституционни правила и норми. Обръщаме се към онези народни представители, които са против приетите текстове – да подкрепят нашата конституцинна жалба “, каза Нинова от парламентарната трибуна.

За двамата избрани предстои още едно изпитание – те трябва да положат клетва в Конституционния съд в присъствието на президента. Според тълкуване на конституционалисти, ако Радев не отиде на церемонията, Атанасова и Белазелков не могат да встъпят в длъжност.


Вижте повече във видеото.