Общество

За здраво сърце: Поддържайте умерена физическа активност, съветват специалистите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Британски учени установиха, че бързата разходка в парка е изключително полезна за здравето, но и поддържането на умерена активност също носи полза. Изследователи от института по спортна дейност и здраве към Лондонския колежа са оценили различни модели на движение в разстояние на денонощие и как те са свързани със здравето на сърцето. Комбинирали са данни от 15 000 души от различни страни, включително Великобритания, Австралия, Финландия, Дания и Нидерландия.

Проучването, публикувано в „European Heart Journal”, е показало, че 5 минути умерена до интензивна активност на ден имат положителен ефект върху сърцето в сравнение със седенето.

По-полезно е да замените 10 минути седене с 10 минути стоене в изправено положение. Седенето, легналото положение или заседналият начин на живот за най-вредни за вас.

Джо Блоджет – изследовател от Институт за спорт и здраве в Лондон

Пет минути на ден бягане или колоездене са полезни за здравето на сърцето. Но трябва да се откажете от седенето.

Колкото повече упражнения правите, в колкото по-бързо темпо вървите, толкова по-добре ще започне да работи сърцето ви.

Съсредоточете се върху ползите от упражненията в изправено положение, също и върху съня. Сънят е възстановителен процес. Важно е не само да спите достатъчно, но и да се уверите, че сънят ви е с високо качество. Трябва да имате спокоен сън, за да може тялото ви да се отпусне. Мускулите трябва да си починат.

Джо Блоджет – изследовател от Институт за спорт и здраве в Лондон

Зимната ваканция е идеална възможност за редовни разходки. Но с напредването на възрастта е важно хората да поддържат баланс и гъвкавост. За това помагат редица упражнения с ниска интензивност, като например клякания, скокове, стоене на един крак и дори ходене по права линия.

„Ако мислите за вашия ден и за дейности за подобряване на сърдечния ритъм и за поддържане на мускулната ви маса, както и за поддържане на баланса, ще бъдете готови за 2024 г.“, обяснява д-р Снехал Пинто Перейра – доцент по спортна методология.

Бързо ходене по около 20 минути на ден се препоръчва от повечето здравни организации. Това води до повишаване на пулса и по-обилно кръвоснабдяване на сърцето. Към това трябва да добавим и упражнения за сила за горната и долната част на тялото – два пъти седмично.