Общество

Репродуктивен специалист: Оптималната възраст за това една жена да стане майка е между 26 и 35 г.

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Около 40-годишна възраст биологичният часовник на една жена е вече доста напреднал и е желателно от много по-рано дамите да обърнат внимание на това да станат майки. Това казах в ефира на „Добро утро, Европа“ репродуктивният специалист д-р Петра Македонова.

По думите ѝ според статистиката, качеството на яйцеклетките след 38-годишна възраст рязко спада, намалява и процентът на естествено забременяване – с близо 20 на сто.

По думите на д-р Македонова дори една жена да не е готова да стане майка, има варианти да отложи майчинството. Оптималната възраст за забременяване обаче е между 26 и 35 години, отбеляза още специалистът.

Мария Стоянова от фондация Искам бебе обясни, че чрез организацията си помагат на младите жени от 18 до 29 години да превенират нуждата от инвитро процедура в бъдеще.

Запознаваме жените с това колко е важно на 25 да знаят своя репродуктивен статус, да се грижат за здравето си, да знаят колко е важно да спортуват и да се хранят правилно, каза още Стоянова. Младите хора нямат тези знания, но това, е се интересуват от тази тема е изключително важно, обясни тя.

Целия разговор вижте във видеото.