Общество

С 360 км/ч по магистралата: Как да се спрат безразсъдните шофьори?

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Съществена промяна в лудостта по пътищата няма. Това е състоянието в държавата. Когато имаме несигурно управление и икономика няма как да не се отрази и на населението. Когато говорим за пътната безопасност винаги се акцентира върху алкохола, наркотиците и т.н. Но когато погледнем статистиката на МВР едва 15% от загиналите от ПТП-та са били пияни или дрогирани. В повечето случаи е несъобразената скорост или пътната настилка причината.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Христо Радков – председател на „Българско обединение на шофьорите“.

Шофирането след употреба на алкохол до 0.8 промила е разрешен в 3 държави в Европа, това са Кипър, Малта и Англия. В България е до 0.5 промила. В тези три държави жертвите са с 65% по-малко, отколкото са в България.

Христо Радков – председател на „Българско обединение на шофьорите“

„Ако излезете към Калотина на Запад – пътищата са бели, не черни. Когато се предполага, че ще се заледи пътят, те се обработват със соли. На доста места това не се случва. За тези неща не се санкционира шофьорите на пътя, но, ако хванем някой с алкохол, наркотици или превишена скорост го санкционираме. Аз не ги защитавам тези хора, но трябва да има глоби и за двете страни“, коментира още експертът.

Председателят „Българско обединение на шофьорите“, че от организацията подкрепят въвеждането на полигони за екстремно шофиране, за шофиране на писта с криви завои, да се пробва недозавиване и други, защото така се изграждат умения.

„Засега глобени шофьори за забраната за влизане в централните части в София няма“, каза още Радков.

 

Целия разговор вижте във видеото.