Свят

Тръмп е можел да спре погрома срещу Капитолия, става ясно от изслушване в разследващата комисия в Конгреса

От Euronews България Euronews България
Capitol Riot Investigation What To Watch 22202013048561 (1)

Комисията в Конгреса на САЩ, която разследва атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., приключи поредното изслушване, предоставило интересни доказателства за причините и последствията от събитието.

Уликите сочат, че тогавашният президент Доналд Тръмп умишлено е пренебрегнал молбите на съветниците си да осъди метежниците.

Не може да има съмнение, че той е командвал група метежници, за която е знаел, че е тежко въоръжена, гневна и склонна към насилие, отправила се към Капитолия, за да опита да спре мирното предаване на властта. Той превърна в мишени своя собствен вицепрезидент и законодателите в Конгреса. Тези факти са безспорно установени и затова трябва да бъде потърсена отговорност. Отговорност според закона. Пред американския народ.

Бени Томпсън, член на разследващата комисия

Беше установено, че Тръмп не е направил нито едно обаждане до органите на реда и сигурността в деня на погромите.

Стана ясно още, че агентите на тайните служби са се страхували за живота си по време на нападението, а дъщерята на президента, Иванка, е била призована да опита да разубеди баща си да попречи на драматичните събития.

Разследващата комисия трябва да установи дали Тръмп е действал незаконно в опит да оспори загубата си от Джо Байдън на президентските избори през ноември 2020 г и дали трябва да носи назакателна отговорност. Републиканците в Конгреса критикуват изслушването - според тях, то е пристрастно и не се основава на факти.