АвтоФест

Карлос Сайнц е победителят в Рали Дакар

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Rali Dakar

Рали легендата Карлос Сайнц-Старши спечели тазгодишното издание на Дакар с Audi. На цели 61 години, той води епична битка през цялото време с титаните Себастиан Льоб и Стефан Петерханзел, като Льоб водеше в предпоследния ден на 46-ото издание на надпреварата, но завърши трети.

 

За двукратния световен рали шампион от 90-те това е четвърта победа в Дакар - през 2010-а той спечели с Volkswagen, през 2018-а с Peugeot, а последната му титла е от 2020-а с MINI.

 

Това е и първата титла за компанията с Четирите овала и Audi RS Q e-tron, както и първата за модел с електрическо задвижване - прототипът е снабден с бензинов 2.0-литров турбодвигател, който играе ролята само на генератор. Мощността на двата електромотора, идващи от болид от Формула Е е 392 конски сили, а батерията е с капацитет от 52 кВч.

 

При двуколесните победител е Рики Брейбек, при АТВ-тата Мануел Андухар, при бъгитата спечели испанката Кристина Гутиерез, при SSV-тата Ксавие Де Султре, при камионите Мартин Мачек, а при класиките Карлос Мила!