Европа

Военни игри: Момчета от Харков разиграват войната

От Euronews България Euronews България

Войната в Украйна се отразява крайно неблагоприятно върху живота на децата. Те страдат заедно с родителите си, преживяват физически и психически травми. Но някои от тях са решили да превърнат бойните действия в своеобразна игра. С мисълта да защитят родината си.

11-годишните Максим и Андрий отиват всеки ден на направения от тях пропускателен пункт на магистрала в Харковска област, за да поздравят украинските войници. Държат в ръце пластмасови оръжия и приветстват военните машини, минаващи от там.

Бащата на Андрий служи във въоръжените сили на Украйна. Той самият се мести с майка си в това село, след като снаряд улучва жилището им в Харков.

Дойдохме тук в Харков през зимата, защото бяхме много уплашени“, разказва малкият Андрий.

Видяхме руски танкове да минават под прозорците ни. Както и бронирани бойни машини. Руски. И си помислих, че ако нещата останат такива, трябва да остана на контролно-пропускателния пункт, за да защитавам страната си. Да защитавам нашите близки. И всичко да бъде наред.

Андрий, 11-годишен жител на Харков 

Съсед е направил на момчетата малко оръдие играчка, а войниците са им дали знамена.

„Тук е нашето място за засада. Освен това може да ни защити от шрапнели“, казва Андрий.

Руските войски продължават атаките си срещу Харков, втория по големина град в Украйна.

Атаките показват по-широки военни цели извън декларирания по-рано фокус на Русия върху Донецка и Луганска област, които проруските сепаратисти частично контролират от 2014 г.