Общество

Становище на КЗЛД: Продажбата на „Школо" не застрашава личните данни на български ученици

От Euronews България Euronews България
Varna Uchilishte BGNES Снимка: БГНЕС, архив.

Продажбата на дигиталната образователна платформа "Школо" на британската компания Juniper Education не застрашава личните данни на българските ученици. Това се казва в становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

„Промяната в собствеността на капитала на „Школо” ЕООД не води до промяна на неговата правосубектност, което от своя страна не се отразява върху действащите договори с образователните институции, касаещи обработването на лични данни (на практика това е същото дружество, но с променен собственик). Тази промяна не води и до промяна на самия администратор и/или обработващ лични данни, което не променя и страните по споразуменията между „Школо” ЕООД и образователните институции. Прехвърлянето на собствеността на капитала на дружеството не налага уведомяване на контрагентите му по повод обработваните от него лични данни, включително относно съдържанието на споразуменията и другите изисквания по чл. 28 от Регламент (ЕС) 2016/679“, се казва в становището.

„Законодателството за защита на личните данни не изисква разрешение за промяна на собствеността на капитала на дружеството (администратор/обработващ лични данни) нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в случая, образователни институции“, допълват от Комисията.

Вчера Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и КЗЛД относно сделката, която породи силна обществена реакция. Мнозина граждани, включително родители на ученици, изразиха опасения в социалните мрежи, че чужда компания придобива личните данни на български ученици. Платформата се ползва от над 830 образователни институции.