Общество

Образователното министерство сезира ДАНС и комисията за личните данни за продажбата на "Школо" (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Galin Cokov BGNES (2) Снимка: БГНЕС/Архив

Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни относно придобиването на образователната платформа "Школо" от "Джунипър Едюкейшън" - най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания.

Новината за придобиването от "Школо" бе оповестена вчера, а с електронните дневници на платформата работят повечето училища в България.

“Министерството на образованието и науката не е било информирано по никакъв начин за продажбата на „Школо“ на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая”, се казва в позиция до медиите от МОН.

“Министерството към момента няма договорни отношения с „Школо“, но много от българските училища са техен клиент. С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи”, разясняват от образователното ведомство.

Оттам коментират още, че “случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО. Към момента над 830 образователни институции работят с нея”.

Любомир Ваньов, управител на "Школо", обясни за БНР защо МОН не е било уведомено за продажбата на образователната платформа на чужда компания. "Защото няма регулаторно изискване, което трябва да мине одобрение", посочи той.

По повод изпратеното от МОН до "Школо" писмо с искане незабавно да бъде предоставена цялата налична информация относно продажбата Ваньов коментира: "За около половин час е изпратено абсолютно всичко, каквото трябва да се изпрати. Ние сме насреща да помогнем и да съдействаме на абсолютно всички държавни органи, които сметнем, че трябва да получат каквато и да било информация".

Притеснения относно продажбата на "Школо" сред училищни директори, учители и родители се появиха почти веднага след новината за продажбата на платформата, съобщена в понеделник.

Притесненията са дали след промяната в собствеността училищата ще продължат да ползват по същия начин услугите на "Школо", на които се доверяват 1700 образователни институции у нас, по данни на самата българска образователна платформа:

"Школо" продължава да предоставя същата качествена услуга. Няма никаква промяна".

Относно опасенията, че след продажбата на "Школо" ще има изтичане на лични данни на български ученици, Ваньов коментира: "Няма да се изнасят данни във Великобритания или каквото друго може да се говори".