Европа

Сняг и леден дъжд създават проблеми с трафика в Западна Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Обилен сняг и леден дъжд сковаха Западна Германия, блокирайки с часове шофьорите по пътищата. На бедстващите водачи в град Кьонигсвинтер бяха предложени топли напитки от служители на Германския Червен кръст.

 

 

Когато чуете, че засегнатите хора стоят тук повече от седем часа – има и малко отчаяние – тогава те са щастливи, когато получат топла чаша кафе или чай.

Паскал Хасел – служител на Германския Червен кръст 

Заледените пътища доведоха до много катастрофи в западната и южната част на Германия. Много училища и детски градини бяха затворени, а някои компании предложиха на служителите си да работят от вкъщи.

На летище Франкфурт, най-натовареното в Германия, леденият дъжд отмени стотици заминаващи полети. Летището в Саарбрюкен бе затворено за целия ден, а закъснения и отменени полети имаше в Мюнхен и други градове.

Националният железопътен оператор „Дойче бан“ отмени влакове на далечни разстояния и обяви, че максималната скорост на високоскоростните влакове ICE е ограничена до 200 километра в час като предпазна мярка.

Обилен сняг доведе до спиране на транспорта в някои скандинавски държави и предизвика големи нарушения на летищата и други части на Европа.

По заледените пътища в Чехия станаха много катастрофи.