Свят

Форумът в Давос: Блинкен очаква Путин да праща още хора в „месомелачката“ на фронта

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Въоръжените конфликти и изменението на климата са водещи теми на Световния икономически форум и днес. 

По време на дискусиите в Давос американският държавен секретар Антъни Блинкен коментира, че скоро не очаква прекратяване на огъня в Украйна. По думите му, Владимир Путин е готов да продължи да изпраща хора в "месомелачката" на фронта, докато Киев продължава да устоява на ударите.

Блинкън коментира и войната в Близкия изток и допълни, че изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран е било грешка. 

 

Страданието на невинните мъже, жени и деца ми къса сърцето. Въпросът е какво да се направи. Направихме оценка за това как да сме най-ефективни в опитите да има повече хуманитарна помощ за хората, по-добра защита и минимален брой цивилни жертви.

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

 

Според генералния секретар на ООН в момента няма ефективна глобална стратегия за климатичната криза и опасностите, които крие изкуственият интелект. Според него хората губят доверие във властта, институциите и финансовите системи. 

 

Пред лицето на екзистенциални заплахи, породени от неудържимия климатичен хаос и бързото развитие на изкуствения интелект - изглеждаме безсилни. Климатичният срив започва, а страните продължават да са нерешителни за вредните емисии.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

 

Генералният директор на Световната здравна организация предупреди, че светът трябва да бъде подготвен за непознати болести, подобни на COVID-19, които специалистите наричат "Заболявания Х".