Европа

Премиерът на Белгия представи целите на ЕП до края на мандата му

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Премиерът на Белгия Александер де Кро представи пред Европейския парламент програмата на 6-месечното председателство на Белгия на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари. Шест са основните приоритети, сред които стремеж към зелен и справедлив преход, както и защита на хората и границите и насърчаване на глобална Европа. Като водеща задача през следващата половин година Белгийското председателство си поставя и продължаването на помощта за Украйна.

Председателството изразява готовност да продължи работата по окончателното приемане на промените в европейското законодателство за миграцията и по укрепването на Шенгенското пространство.


Дами и господа, 2024 г. ще бъде решаваща година. Много неща са заложени на карта за Европа. Това е година, в която нашата свобода ще бъде поставена на изпитание. Не само с изборите за тази европейски парламент, но също и изборите отвъд океана. Ако 2024 г. отново ни донесе мотото "Америка на първо място", то повече от всякога Европа ще бъде "сама за себе си". Като европейци ние не трябва да се страхуваме от тази перспектива. Трябва да я приемем. Трябва да поставим Европа на по-солидна основа. По-силна, по-суверенна, по-самостоятелна. Европа, която дава резултати и променя живота на хората.

Александър Де Кроо, министър-председател на Белгия

С края на белгийското председателство ще дойде и краят на мандата на този Европейски парламент. Според председателя на Европейския парламент Роберта Мецола от началото на мандата институцията е приела важни закони, за да направи Европа по-справедлива и по-конкурентна. Пред камерата на Евронюз Мецола заяви, че Парламентът е намерил "безпрецедентно единство в центъра" по време на нейното председателство. Според нея обаче това може да се промени след вота.

Искам новите членове на Европейския парламент, да бъдат спокойни, че структурите са силни и че нашите правила се спазват. През изминалата година свършихме много работа и бих искал да бъдем оценявани по нея, а не по действията на някои твърдения по отношение на малък брой лица.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Изборите за европейски парламент ще се проведат през юни тази година. За евентуални победители все още не може да се говори, тъй като експертите смятат, че надпреварата е изключително динамична.