Политика

Денков за ротацията: С Габриел се разбрахме за минимални промени в кабинета

От Euronews България Euronews България

Кабинета ще обсъдим с Габриел, ще отидем при парламентарните групи, ще обсъдим и с тях, това е нормален процес. Разбрали сме се да има минимални промени в състава, коментира премиерът Николай Денков.

По думите му, не са обсъждани имена с лидерите на партиите, подкрепящи правителството, тъй като първо с Мария Габриел трябва да подготвят списъка и след това да отидат да го обсъждат с тях.

„С подготовката на отчета на това, което са свършили до момента министрите, аз имам този преглед вече, предоставил съм го на Габриел, с прегледа на това къде, какво още не е свършено, всъщност разговорът вече започна“, поясни той.

Ние с Габриел ще имаме водещата роля в подготовката на състава на кабинета, посочи още Денков. Несправедливи са критиките, включително и от президентството, тези хора работят за държавата и ако непрекъснато ги натискаме в определена посока, им пречим да си свършат работата. Наличието на критика към някой министър, не значи, че той трябва да бъде сменян, подчерта Денков, предаде БГНЕС.

За взетите за заложници наши моряци, премиерът каза, че няма нещо обезпокоително. Раненият моряк беше изтеглен, каза премиерът Николай Денков. Има ситуационен център във МВнР. Всичко последно е спокойно и няма нова информация, добави Денков.

Според премиера здравният министър Христо Хинков е прибързал с изявлението. „Можеше да го обсъди по-внимателно преди това“, каза той.

Критиката, че кабинетът е „Б“ отборът, Денков определи като „абсолютно неадекватна“. „България е парламентарна република, в която има разделение на властите. Съгласно Конституцията и законите след като се избере Министерски съвет, той си има права и задължения. Народното събрание си има права и задължения“, отбеляза Денков и допълни, че всеки трябва да си върши работата.

Денков обясни, че не е негова работа да коментира кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия, тъй като не е юрист и не знае как работи в същината си Конституционният съд.

Министър-председателят коментира още, че учебниците трябва да представят историята такава, каквато е била. „Това, което е особено за нашите учебници, е, че в тях е представена само една част от историята, която представя Русия, Съветският съюз в една определена светлина. Истинската, пълна история съдържа тези елементи, но съдържа и други елементи, които много внимателно са разчистени и оттам се създава едно внушение, с което децата израстват“, каза той и допълни, че също е израснал с това внушение и са му трябвали години след това да протече други книги, сред които на Стефан Цанев, друга история с документи, призовавайки всички хора да прочетат Санстефанския договор, за да разберат за какво става въпрос.

В контекста на войната в Украйна, САЩ и България не са обсъждали нови искания. „Това, което ние искаме, е да укрепим нашите отбранителни сили, така че посещението на министър Тагарев там е свързано и с това ние какво искаме от САЩ – и самолетите, и „Страйкърите“, и участието в командването, и изграждане на източния фланг, което означава заедно с другите държави. Това са наши български интереси, които той отстоява там“, заяви премиерът и добави, че вървят преговори как да усъвършенстваме системите за въздушна отбрана.