Икономика

НСИ: 9,5% е средногодишната инфлация за отминалата година

От Euronews България Euronews България
Supermarket Pazarska Kolichka Pixabay

Инфлацията у нас продължава да се забавя на годишна база, а вече седми месец тя е едноцифрена, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестени днес.

През декември 2023 г. месечната инфлация е 0,3 на сто, а годишната инфлация за декември 2023 г. спрямо декември 2022 г. е 4,7 на сто. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2023 г. спрямо периода януари - декември 2022 г. е 9,5 на сто.

След отчетения пик на инфлацията в България през септември 2022 г., когато на годишна база тя достигна 18,7 на сто, НСИ обяви в средата на октомври 2023 г. годишни септемврийски стойности от 6,3 на сто, посочват още от НСИ.

През декември миналата година цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи: развлечения и култура - увеличение с 2,4 на сто, ресторанти и хотели - увеличение с 0,7 на сто; разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0,7 на сто; хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0,7 на сто; алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0,3 на сто; жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 0,1 на сто; здравеопазване - увеличение с 0,1 на сто. По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи: транспорт - намаление с 1,5 на сто; облекло и обувки - намаление с 0,6 на сто; съобщения - намаление с 0,3 на сто.

Без промяна остават цените на стоките и услугите в група "Образование" и в група "Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома".