Икономика

Разказ на български предприемач - от света на финансите в Канада до бутиков ресторант в София

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Николай Будников вече 9 години е в България, а едва на 14 г. заминава с родителите си за Канада. Връща се в България, когато е на 29 години. В Монреал завършва финанси и информационни технологии, но нещо не му достига, за да бъде щастлив. Няма го суровия начин на контакт с хората. "Работата в кухнята винаги ми е била слабост и затова реших да правя това, което наистина ми харесва. Реших, че няма да работя цял живот нещо, което няма да ми носи удоволствие", разказва Будников. 

Затова от финансите се ориентира към готварството. В Монреал завършва двугодишен курс по френска кухня, а след това усвоява тънкостите по тайландската кухня. Прави го и на терен в Тайланд. Така с този опит, Будников заедно с приятелката си отваря в София бутиков ресторант, в който предлага френска и тайландска кухня. Приготвят, разбира се, и български ястия.

"Не бих казал, че ми липсва животът в Канада. В България има друг аспект, който е интересен - може би тази непредвидимост, неподреденост, която отваря нови възможности, което в Канада може би липсва". 

Вижте още във видеото историята на човек, който променя живота си на 180 градуса.