Свят

Студена вълна в САЩ: В Ню Йорк температурите падат до -10 градуса

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Губернаторът на Ню Йорк предупреди всички жители на щата да си остават вкъщи заради мразовитото зимно време – снеговалежи и арктически студ.

Лошите атмосферни условия причиниха отлагане за понеделник следобед на плейофния мач от националната футболна лига между Бъфало Билс и Питсбърг Стийлърс.

В района скоростта на вятъра стигна до 50 км/ч, а снегът натрупа до 5 см. Издадена е забрана за пътувания, тъй като видимостта на места е нулева.

 

Какво можем да очакваме през следващите часове - в южните градове ще вали сняг с интензивност около 10-13 сантиметра на час. Условията ще бъдат по-екстремни, отколкото се смяташе досега. Поривите на вятъра ще стигнат до 65-70 км/ч. Това означава, че видимостта ще бъде силно ограничена или сведена до нула.

Кати Хочул – губернатор на щата Ню Йорк 

Прогнозата на Националната метеорологична служба предвижда превалявания от сняг и температури от порядъка на -7/-10 градуса. Но заради силните пориви на вятъра студът ще се усеща като при -21 градуса.

В щата Айова, където в понеделник вечер ще започват първичните избори на Републиканската партия за кандидат за президент, температурите също паднаха доста под нулата.

Издадени са предупреждения за "животозастрашаващи ледени ветрове". Работници продължават да чистят улиците и тротоарите от навалелия миналата седмица сняг.