Свят

Турция бомбардира цели в Ирак и Сирия, след като деветима нейни войници бяха убити

От Euronews България Euronews България

Турция нанесе през нощта въздушни удари по близо 30 "терористични цели" в Северен Ирак и Сирия, предаде АФП. Това стана, след като девет нейни войници бяха убити във военна база в Ирак, съобщи министерството на отбраната в събота.

„Бяха извършени въздушни операции срещу терористични цели в районите на Метина, Хакурк, Гара и Кандил“, се казва в изявление на министерството. Турските войници са били убити по време на сблъсъци, последвали опит за нахлуване в базата близо до северния иракски град Метина, каза министерството, което преди това бе съобщило за пет убити войници. Министерството каза, че ударите са били насочени към 29 места, включително "пещери, бункери, убежища и нефтени инсталации", принадлежащи на Кюрдската работническа партия (ПКК), както и на Отряди за защита на народа (YPG), сирийска кюрдска милиция, която е важен елемент в коалицията на САЩ срещу „Ислямска държава“.

Анкара управлява няколко десетки военни поста в района през последните 25 години в своята десетилетна война срещу ПКК, която е включена в черния списък на Турция и на много от нейните западни съюзници като терористична организация. Турският президент Реджеп Ердоган трябваше да проведе извънредна среща по сигурността в събота в Истанбул, за да обсъди нарастването на атаките срещу войски в региона. Междувременно 113 души бяха арестувани по подозрения за връзки с ПКК при национални акции в събота, каза министърът на вътрешните работи Али Йерликая в мрежата X, предаде БГНЕС.