Свят

Турски съд остави в ареста 15 заподозрени за шпионаж в полза на Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съд в Истанбул нареди 15 от 34 души, задържани по подозрение в шпионаж в полза на Израел, да останат в затвора в очакване на съдебен процес.

Този ход идва на фона на тлеещо напрежение между турския лидер Ердоган и израелския му колега заради продължаващата война на Израел с Хамас.

Заподозрените бяха арестувани във вторник за предполагаемо планиране на дейности, включващи „разузнаване“ и „преследване, нападение и отвличане“ на чужди граждани, живеещи в Турция. Снимки и видеозаписи, публикувани от министерството на вътрешните работи на Турция в платформата X, показват как силите за сигурност залавят няколко души. Не могат да се проверят от незамисими източници датите, местата и условията, при които са заснети клиповете, отбелязва АП.

Заподозрените са задържани при акции на 57 адреса в Истанбул и седем други провинции. Седмици по-рано ръководителят на агенцията за вътрешна сигурност на Израел Шин Бет каза, че неговата организация е готова да атакува Хамас навсякъде, включително в Турция, Катар и Ливан.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч съобщи, че 26 заподозрени са били предадени на съда по обвинение в извършване на „политически или военен шпионаж“ от името на израелското разузнаване. 11 бяха освободени при условия на съдебен контрол, а 8 души очакват депортиране.

Твърди се, че израелската агенция за външно разузнаване Мосад е вербувала палестинци и сирийци в Турция като част от операции срещу чужденци, живеещи в страната.