Политика

Проф. Янаки Стоилов: Няма проблем политик да стане член на КС, важното е юридическата подготовка

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„За да даваш оценки или съвети ти трябва да притежаваш някаква професионална компетентност в съответната област. Няма как аз, ако не съм специалист в математиката или друга област, да бъда човекът, който да оценява нечии чужди качества. Това мога да кажа за думите на Бойко Борисов по мой адрес от вчера, когато предложиха Десислава Атанасова за Конституционния съд.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ проф. Янаки Стоилов – конституционен съдия, бивш служебен правосъден министър и народен представител.

„За мен беше странно това сравнение на моята личност с Десислава Атанасова. Това, че някой е разполагал с голяма власт и че след големи перипетии пак разполага с нея, вероятно кара хората да губят мярата. Смесени са чувствата за мен за тези изказвания на Бойко Борисов“, допълни той.

Конституционният съд остана една от малкото институции, която не е засегната от скандали и поддържа добро професионално ниво. За никого от нас не трябва да е безразлично кой членува в него.

проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия

„Това е особено правосъдие, защото става въпрос само за Конституцията. Не е пречка, че някой се е занимавал с политическа дейност. Въпросът е дали заедно с това той отговаря на критериите като солидна юридическа подготовка. Трябва да се знае и като политик дали е изразявал собствено мнение“, смята проф. Стоилов.

„Не е моя работа да давам оценка на Десислава Атанасова“, каза още той.

„В Конституцията е предвидено, че мандатът на съдиите там е 9 години, но в същото време Основният закон залага принципът на периодично обновление. Тъй като три поредни парламента се забавиха и не осъществиха избор за две от овакантените места – около 2 години е този период, съдът работи с 10 души вместо 12“, обясни конституционният съдия.

Не за първи път в последните десетилетия се правят по-ограничени реформи в Конституцията по отношение на съдебната власт и не бих казал, че може да се отбележи осезаем напредък.

проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия

„Много неща не зависят пряко от разпоредбите на Конституцията. Има много въпроси от кадрови, организационен и процесуален характер“, посочи проф. Стоилов.

Това, което има риск да стане, е да се подцени принципа за независимост на прокурорите, а не политически предпочитания и очаквания. В последно време много по-често се говори за отчетност на прокуратурата, а не за основните ѝ функции“, отбеляза още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.