Политика

Новият политически сезон: ГЕРБ заговориха за пълен мандат, опозицията видя задкулисие и неморално поведение

От Euronews България Euronews България

На старта на новия парламентарен сезон формациите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, П-ДБ и ДПС, заявиха, че ще продължат да работя за довършването в съдебната реформа, попълване на регулаторните органи, както членството ни в еврозоната и приемането ни изцяло в Шенген. В декларациите си пък опозиция в лицето на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" критикуваха мнозинството, че не се справя с основните си задачи и приоритети.

"Пълен мандат"

От ГЕРБ обаче не се съгласиха, като обявиха, че са постигнати успехи от правителството и парламента. Като пример дадоха приемането на бюджета за 2024 г. в срок, както и конституционните промени. Теменужка Петкова посочи от трибуната, че в следващата сесия парламентът трябва да продължи с усилията си по изпълняването на мерките по Плана за възстановяване и устойчивост, с приемането на страната в Шенген и по суша, попълването на регулаторите и преодоляването на изоставането от политическата криза до края на тази година.

Според ГЕРБ трябва да се преосмисли "потенциалът за пълен управленски мандат на управляващото мнозинство", като от името на парламентарната група тя препотвърди ангажиментите на ГЕРБ, поети в началото на този парламент.

"Без страх"

Промяната се случва през премахването на страха у българските граждани, заяви от своя страна Кирил Петков в декларация на ПП-ДБ. "Променихме Конституцията, с което положихме основите за реална независима съдебна власт. Промяната се случва може би по-бавно, отколкото ни се иска, но се случва. Промяната се случва през премахване на страха на българските граждани. Аз мисля, че няма българин, който още да го е страх, че без руски газ ще умре от студ през зимата. Мисля, че страха от един всемогъщ, безконтролен главен прокурор също остана в миналото. Мисля, че страха от неправомерно или незаконно използване на институции също вече го няма. За 2024 година тази промяна трябва да продължи", коментира Петков.

И той посочи успехите, които управляващото мнозинство през 2023 година. Сред тях са финансиране на проекти, които да подобрят живота на жителите на всички общини в страната, стабилни финанси и бюджетен дефицит под 3%.

Той допълни, че службите за сигурност е време да бъдат реформирани.

Довършване на съдебната реформа

От името на ДПС Йордан Цонев пое ангажимент формацията да участва в завършването на съдебната реформа, имайки предвид значителни промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които следват от промените в Конституцията от края на миналата година.

"Ние потвърждаваме нашия ангажимент да участваме градивно в промените в законодателството, касаещи завършването на съдебната реформа", каза Цонев.

Като водещи приоритети той посочи - утвърждаване на евроатлантизма, повишаване на доходите и жизнения стандарт, създаване на условия и съдебната система да работи ефективно. 

"Поругаване на паметниците"

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов не говори за приоритетите на групата му, но вместо това 15 минути говори за това как „една банда си позволява да поругава паметници и национални символи“. „Една банда самозвани маргинални антибългари си позволяват всекидневно да поругават националното достойнство на нашия народ, да лепят позор на нашите чела, да ни превръщат в нация за присмех сред всички останали, защото няма как да уважаваш един народ, който не уважава сам себе си и собствената си история", посочи Костадинов.

Задкулисие

Лидерът на БСП Корнелия Нинова остро критикува решението на правителството да се съгласи с условията за приемането на България в сухопътния Шенген, свързани с твърденията за прием на бежанци.

"Останахме единствените, които да се борят със задкулисието и паралелната държава, която започна при Борисов и днес се разшири и обогати с "Продължаваме промяната - Демократична България" и с подкрепата на ДПС", заяви още Нинова.

"Неморално правителство"

"По-унизително, некомпетентно, неморално правителство не е имало в най-новата българска история", заяви Тошко Йорданов. В бюджета има дупка в приходната част от 2.4 млрд. лв., допълни той. 

Според него България не е готова да се присъедини към еврозоната заради високата инфлация. "Обвинявате инакомислещите, че са предатели и путинисти. "Продължаваме промяната" така или иначе сте тръгнали към политическото бунище", каза Йорданов.