Политика

Премиерът за сблъсъците в парламента: Такива неща са неприемливи и не трябва да се случват

От Euronews България Euronews България
Denkov BGNES Снимка: BGNES архив

Премиерът Николай Денков изрази тази вечер оптимизъм за утрешното приемане в НС на промените в Конституцията, защото по думите му "те са внимателно обмислени и съобразени с препоръките на Венецианската комисия", предаде БНР.

"Затова не се притеснявам особено. Но както казах, когато няма дебат, хората не могат да разберат защо е взето едно или друго решение и оттам се губи доверие в правилността на тези решения", посочи премиерът пред журналисти по време на среща на него и на министри от кабинета тази вечер с учениците от 68 СУ "Акад. Никола Обрешков".

Николай Денков не одобрява поведението на част от депутатите, които тази сутрин стигнаха до физически сблъсъци в пленарната зала в опит да се осуети провеждането на пленарното заседание:

"Не искам да ги коментирам. Не трябва да има такива неща в парламента. Със сигурност в момента пречи, а миналата седмица в четвъртък и петък и блокира работата на парламента, така че това е проблем".

Премахването на Паметника на съветската армия не е причина, а само повод за блокиране на работата на Народното събрание и на избора на председател на Столични общински съвет, каза още Денков:

"Доколкото си спомням първото решение за премахване на този паметник е отпреди 20 години, така че тук не говорим за нещо спонтанно, което вчера някой е решил да направи. Говорим за един много закъснял акт поне с години, който така или иначе трябва да се случи. Опитите да се забави този процес не променят нищо. Той трябва да се реализира така, както е решен. Но аз нямам никакво съмнение. Всъщност този паметник се използва за повод, за да могат да се изпълнят други политически желания - да се пречи на промените в Конституцията, да се пречи на работата на Народното събрание. Паметникът е само повод. Той не е истинската причина".

Отмяната на таксата за пренос на руски природен газ премахва пречката Унгария пред членството на България в Шенген, каза още премиерът.

"Премахнахме препятствието Унгария, ако вярваме на това, което казаха унгарските политици. Сега, ако се окаже, че след това има допълнителни някакви условия от Унгария, това ще означава, че е само претекст, но аз мисля, че няма да има такива".