Политика

Сблъсъци и високо напражение избухнаха на извънредното пленарно заседание (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Въпреки че имаха нагласа да бъдат успокоени страстите през почивните дни и парламентът най-накрая да заработи, на извънредното заседание тази сутрин се стигна до високо напрежение и сблъсъци между народни представители.

Стигна се до бутане и заплахи между Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС от една страна и депутати от "Възраждане", от друга.

Представители на "Възраждане" и "Има такъв народ" блокираха трибуна, а заради това бе взето решение изказванията да се провеждат от място. В знак на недоволство от "Възраждане" демонтираха част от тонколоните, за да не се чуват изказванията в зала, което провокира Цонев и Пеевски да реагират и така започнаха сблъсъците.

Включиха се и други депутати. Ивелин Първанов от „Възраждане“ дори заяви, че е заплашен с убийство от депутата от ДПС Марио Ангелов.

"За престъпление от общ характер депутатите нямат имунитет. Вие сте си в правото да предприемете всички мерки и процедури", отговори му председателят на парламента Росен Желязков. 

Заседанието на парламента все пак продължи. 

Пеевски: "Не се поддаваме на терористи" 

"Депутати - в кавички, защото за мен това не са депутати, блъскат квесторите и дами. Това не са мъже. Това са плюнки", заяви по-късно пред репортери председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по адрес на колегите си от "Възраждане".

"Видяхте колко нисък резултат имат на изборите. Това е от безсилие, защото изчезват", посочи още той.  По думите му "парламентът работи нормално и ще работи нормално. Всичко се приема. Видяхте днес колко важни решения - отпадна таксата, за да влезем в Шенген, прието бе решението за ядрената енергетика за седми и осми блок за уестингхаус, България да има ток и всичко да върви както трябва в държавата. Парламентът ще работи, бъдете спокойни. Няма да се подадем на натиска на едни смешни терористи", каза още Пеевски.

Нинова: Започва "пълзящ фашизъм"

"Това е най-унизителното състояние на българския парламент, откакто той съществува. Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, към вас се обръщаме. Това ли ви е евроатлантическия живот в България и европейски парламент? Това са основните виновници да се случи онова, което видяхте днес. За нас е налагане на диктатура на мнозинството, пълзящ фашизъм и ние не можем да участваме в това, което видяхме - да влизаме вътре, да се бием като хулигани, да теглим микрофони", коментира от своя страна случилото се по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова.

После допълни: "Погледнете назад в годините и ще видите, че ДПС и националистите с такава имитация на сблъсъци винаги се помпат едни други и се вдигат едни други. Така вдигаха Волен Сидеров и имитираха противопоставяне, така правят и днес. Това, което прави "Възраждане" е имитация, защото те ако искаха наистина да се прекрати заседанието или да вземат участие в дебата, можеха да се изкажат. Какво правят вътре? Стоят пред трибуната, мнозинството ги намачка, тръгва си заседанието, говорят си от място, взимат си решенията. Това не е истинска опозиция и блокаж, а цирк", посочи тя.

Борисов: Който сее ветрове, накрая жъне бури

"Когато вдигнеш юмруците и тръгнеш към редовно избрано правителство и партии, резултатът ето го тук в залата. Българинът много добре е казал, че който сее ветрове, накрая жъне бури. Нито едно абсолютно правилно действие за преместване, ремонтиране на паметника беше направено като хората и изобилстваше с глупост, най-меката дума използвам. Днес ответната реакция в парламента е също толкова неадекватна и обидна за самия парламент", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Падането на таксата в двата закона, двадесетте лева, е чаканият сигнал. Сега ще говоря с колегите от Австрия и Унгария да спрем по тази тема за Шенген. Ще го гласуваме и на второ четене, защото това е изключително важно за България", допълни бившият премиер.