Европа

С наближаването на евроизборите: Все по-голяма е разликата в готовността на левите и десните партии

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Като втора по големина сила в Европейския парламент, социалистите заедно с демократите ще се стремят да спрат възхода на крайната десница на европейските избори през юни. Тази тенденция е силно застъпена в един от двигателите на блока - Германия. Лидерът на лявоцентристите в парламента на страната пристигна в Брюксел, за да обсъди стратегията и посланията на кампанията.


Всеки демократ се очаква, че няма да си играе с идеята да работи с антидемократи, с десни екстремисти, с фашистки тенденции. При това по никакъв начин, дори мисловно. Това е първата крачка, която може да постави началото на края на демокрацията.

Ролф Мюцених, лидер на парламентарната група на СДПГ, Германия

Германия е една от едва 8-те държави - членки на ЕС, която има лявоцентристко правителство, в коалиция с либералите и зелените. Това може да бъде модел за бъдеща коалиция, която да запази властта в Европейския парламент, казва лидерът на групата, който набелязва възможни партньори.


Разбира се, ние предпочитаме да се коалираме с прогресивните сили. Ако това не е достатъчно обаче, трябва да разберем, че е необходимо да направим целия коалиция с проевропейците, т.е. с традиционните консерватори и либералите.

Ираксте Гарсия, член на ЕП, С&Д, Испания

Доверието към европейските социалисти беше накърнено миналата година от най-големия досега корупционен скандал в ЕС, в който бяха заподозрени някои от техните евродепутати. Според социологическите проучвания на европейските избори десните и крайно десните партии ще спечелят повече позиции от предния вот, докато левоцентристките партии ще загубят места.

Левите партии сега искат да се съсредоточат върху кризата с разходите за живот по време на кампанията.

Европейската лявоцентристка партия одобри своя манифест на конгрес през ноември миналата година с мотото "прогресивни решения за глобалните предизвикателства". Те ще се съберат отново в началото на март, за да изберат основния кандидат, а мнозина в партията са за това той да бъде жена. ".

Изабел Маркез да Силва, Euronews: