Политика

Парламентът прие правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Народното събрание прие процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ след цял парламентарен ден дебати по темата.

Някои от предложенията за гласуване председателстващият заседанието Кристиан Вигенин определи като "недопустими", визирайки редакционните поправки на ГЕРБ, както и на ДПС. По време на гласуването опозицията скандираше "мафия" в пленарна зала, предаде БГНЕС.

"Дали има образувано или няма образувано производство срещу едно лице, не означава, че това лице е извършило действия, които са в противоречие със закона. И, ако това изискване беше минало, то щеше да бъде дискриминационно", обясни Мирослав Иванов от ПП и временен председател на парламента, защо не подкрепя предоставянето на документи, които да доказват, че няма образувана проверка или производство от КПКОНПИ.

В 14-дневен срок трябва да бъдат издигнати кандидати за шеф на антикорупционната комисия.

 

От ДПС поискаха към новия председател да се заложат изисквания, които на практика ще дисквалифицират Бойко Рашков – удостоверение за психическа годност и удостоверение от КПКОНПИ, че лицето не се проверява от самата комисия.

Тези предложения обаче не бяха приети. И още от опозицията предложиха възрастта на кандидата да не надвишава 65 г., но и това не се прие. От управляващото доскоро мнозинство защитиха номинацията на вътрешния министър в оставка.

Назначаването на Бойко Рашков начело на КПКОНПИ е основното условие на "Продължаваме промяната", за да подкрепят съставянето на правителство с мандата на БСП. Оказа се обаче, че ИТН са посочили като условие в предложенията за управленска програма това да отпадне.