Европа

Румънският вътрешен министър: Австрийците имат проблеми с миграцията, а не с България и Румъния

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Румъния и България заслужаваха да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, но все пак е стъпка напред приемането им с въздушните и морските граници. Това каза в интервю за Euronews Румъния вътрешният министър Каталин Предою. И допълни, че страната му трябва да засили сътрудничеството с граничните служби на съседните държави, включително България.

 

Витали Кожохари, журналист от Euronews Румъния: Имате сте добро сътрудничество с австрийския вътрешен министър Карнер, за разлика от България, когато говорим за преговорите. По отношение на условията позицията на българите беше неприемлива, те казаха, че условията са неприемливи. Цитирам думи на президента на България Румен Радев. Защо България имаше такава позиция?

Каталин Предою, министър на вътрешните работи на Румъния: Къде е била непреклонна България?

Витали Кожохари, журналист от Euronews Румъния: Цитирам точно президента на България за „въздушния Шенген“: условията, които поставя австрийският министър, са неприемливи.

Каталин Предою, министър на вътрешните работи на Румъния: С цялото ми уважение към изявлението на българския президент, но той не беше на масата за преговори. Там видях българския си колега, който в крайна сметка се съгласи, че тези решения за приемливи. Той е обсъждал тези условия с австрийската страна, както направихме и ние.

Искам да ви кажа едно нещо: със сигурност от самото начало поставихме въпроса – говоря за румънската страна – и за трите граници. Няма начин, ние не сме се отказали от трите граници – въздушна, морска и сухопътна. И за прилагането на достиженията на правото на Шенген – отнася се до премахването на проверките и на трите граници.

Но има разлика между това, което искате, и каква е реалността на място.

Някой трябва да го каже, защото това е честна позиция и може да се провери: по отношение на сухопътната граница Австрия никога не направи крачка назад. Беше ясно от самото начало: за австрийците през 2023 г. беше изключено да приемат премахване на проверките на сухопътната граница, защото те все още имат проблеми с миграцията, а не с Румъния. Подчертаха ясно това.

Австрийците все още имат проблеми с европейската законодателна рамка за миграцията и убежището. Там беше постигнато съгласие на европейско ниво в последния момент, пактът за миграцията и убежището бе резултат от триалога между Парламента, Съвета и Комисията. Те все още имат проблеми с двустранното сътрудничество с други страни членки на Шенген. Имат проблем с цялостното функциониране на Шенгенското пространство.

И всеки път в преговорите австрийците подчертаваха това.