Свят

Първа стъпка за признаване на геноцид на Русия срещу Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски похвали двупартийна група от сенатори в Конгреса на САЩ за представянето на проекторезолюция, която признава действията на Русия в Украйна за геноцид.

Документът, който според Зеленски е бил внесен малко след като първата дама на Украйна Олена Зеленска отправи пламенен призив за подкрепа пред Конгреса в сряда, изразява подкрепа за международни разследвания на военни престъпления срещу руски политически лидери и военен персонал.

 

Преди няколко месеца нашата експертна група, председателствана от Андрий Йермак и Майкъл Макфол, предложи действията на Русия срещу Украйна да бъдат признати за геноцид. И ето го първият реален резултат от посещението на първата дама на Украйна в САЩ – сенаторите Риш, Кардин, Уикър, Блументал, Портман, Шахийн и Греъм представиха проекторезолюция за признаване на действията на Русия в Украйна за геноцид. В документа се посочва, че действията на Русия в Украйна, които включват принудителни депортации в Русия и целенасочено избиване на украинското население по време на масови зверства, представляват геноцид срещу народа на Украйна. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Зеленски коментира и "руската пропаганда", която го обвинява, че е напуснал страната или не изпълнява задълженията си, заявявайки, че, цитирам "изглежда, че дори лъжливите черупки на окупаторите са на изчерпване и те не могат да измислят нищо ново".
Президентът на Украйна разсея спекулациите, че здравето му е влошено.